f

Puede que te interesen:

Yo me lo guiso.: 30 julio 2012

SEGUIDORES

lunes, 30 de julio de 2012

FORCALL, 34 Aplec dels Ports


 http://soundcloud.com/aplecdelsports/cant-del-aplec-dels-ports






 LA ROCA DE MIGDIA La Roca de Migdia és un lloc molt lligat al dia a dia forcallà. És el punt per on veiem sortir el sol tots els dies i que antigament servia a la gent com rellotge solar, al projectar-se els seus rajos en les parets frontals de la roca quan és l’hora central del dia (per això el seu nom “de Migdia”). Es tracta d’un lloc molt interessant a nivell paisatgístic, ja que des d’ella es pot vore tot el terme de Forcall, el creuament dels rius Bergantes, Calders i Cantavella, la Moleta dels Frares, així com les tres moles que envolten la població: la mola de Sant Cristòfol, la mola de la Vila i la mola d’en Camaràs que, junt amb la mola Garumba, en la que es troba aquesta roca, son els llocs que recorre la caminada anual de “Les Quatre Moles” (24 km, 2.400 metres de desnivell). Alguns especialistes l’han nomenat com a possible punt estratègic usat per a la vigilància dels territoris d’aquesta zona en temps ibèrics. En la pujada cap a la roca es passa per una gran planície anomenada “la Plaça dels Moros” i, més enllà, hi ha un mirador natural anomenat “El balcó de Pilatos”. Enmig d’aquestos punts amb curiosos noms, un muntó de pedres que potser siguen restes d’una trinxera, ens recorda que el front va estar per ací en temps de la guerra civil.

 El Forn de la Vila
Es tracta d’un forn del segle XIII, considerat el més antic d’Europa en funcionament, doncs té el seu origen en 1246. Manté la mateixa estructura original que el seu primitiu medieval. Es tracta d’un forn de caràcter comunal, de planta baixa, on en un dels seus murs es situen dues obertures amb els seus dos arcs, un de mig punt i un altre apuntat, dins dels quals estan situats els dos forns de llenya. Un d’ells no es troba en ús, però l’altre ha mantingut el seu funcionament fins a l’actualitat. És un dels tres forns medievals que queden en peus a la comarca dels Ports.
 Danses forcallanes
Dibujos de alumnos 2008-09
 LES GITANETES Componen aquesta dansa vuit noies en la seva primera joventut. Van vestides més aviat de pageses que de gitanes. Llueixen vistosos mantons de Manila, davantals d’encaix i espardenyes. Porten amanit el cabell amb flors i llueixen en el seu coll belles joies. Un jove “barrero” les dirigeix aguantant una barra amb flors a dalt i cintes de colors que van a les mans de les gitanetes. Dansen amb una mà en la cintura i l’altra aguantat la cinta, teixint-la i desteixint-la en la barra, amb un graciós pas femení i sempre al són de la dolçaina.


Els Dimonis




NOTA sobre los pueblos del Maestrazgo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...